Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

O impotenci

 Na Vas se obračam z zelo »nerodno« temo, o kateri si nisem upal spregovoriti, ko sem bil pri diabetologu na pregledu, kaj šele pri splošni zdravnici. Gre namreč  za nekaj, o čemer moški zelo neradi govorimo - o impotenci. Star sem 65 let , sladkorno bolezen imam dobrih 15 let. Sladkorna  je v zadnjem času slabo urejena – sladkorji se gibljejo okoli 12 mmol/l na tešče. Nimam še zdravil za sladkorno bolezen in se jih zelo bojim, ker bi mi gotovo vplivala na potenco in bi bilo vse skupaj še veliko huje.

Da vam opišem: erekcija sicer nastopi, a na koncu potem ni orgazma ali pa zelo redko, tako da me vse skupaj že malo spravlja ob pamet. Morda se Vam zdi, da pri teh letih to ni več važno, meni pa je...

Če imate rešitev, mi prosim pomagajte. Hvala.

XY  –  rad bi ostal anonimen, saj razumete

 Pozdravljeni  XY!

Povsem Vas razumem, da bi želeli ostati anonimni. Vesela sem, da ste se dotaknili tega zelo pomembnega področja, ki je tako tesno povezano s sladkorno boleznijo. Tudi to je prednost pisanja pisem, da je anonimnost zagotovljena. Vendar ne skrbite, tudi če bi Vi bili v moji ambulanti, bi seveda vse, o čemer se pogovarjava ostalo za štirimi stenam in med nama.
Včasih, ko zdravniki delamo v naglici, kar ne najdemo besed za to vprašanje o impotenci – pa ni prav. To je ena od tem, ki bi se jo morali dotakniti prav pri vsakem moškem, posebej tudi zato, ker ima še kako veliko opraviti s sladkorno boleznijo.
Na tem mestu bi rada prosila in spodbudila vse moške, da prevzamejo ob pregledu pri diabetlogu aktivno vlogo in načnejo to temo – presenečeni boste, kako enostavno in naravno se bo potem pogovoriti  o tem in naslednjič bo to že taka tema, kot če npr. govorite o problemih z očmi ali o tem, kako ste pravkar preboleli virozo... Morda pa se boste raje in lažje o tem pogovorili z urologom? Tudi to je zelo priporočljivo – a ne pozabite omeniti, da imate sladkorno bolezen.
Ko sladkorna bolezen traja deset do petnajst let, je velika verjetnost, da pride zaradi sladkorne bolezni do okvare živčevja in žil – in prav oba ta sistema v telesu sta ključna, da nastopi erekcija in orgazem, torej, da je spolni odnos tak, kot si ga želite. V današnjem pisanju se ne bi dotikala velikega pomena psiholoških vidikov, ki so vpleteni v zadovoljujoč spolni odnos, pač pa bom govorila le o »telesnih« vidikih.  
Učeno se motnjam potence reče »erektilna disfunkcija« ali s kratico ED, tako da se boste vedeli ravnati, če boste ta izraz ali kratico kje zasledili. ED spada med pozne zaplete sladkorne bolazni, tako kot to velja za zaplete na očeh, ledvicah, živcih, srcu, žilju na nogah in podobno.
Sladkorna bolezen naj bi bila čim bolje urejena, da bi do teh težav prišlo čim kasneje ali pa sploh ne.  Gopod, sedaj pa bi Vas rada spomnila na Vaše besede, ko govorite o tem, da se kljub slabo urejeni sladkorni bolezni otepate zdravil za sladkorno bolezen, češ, da bi tablete lahko vplivale na potenco.
Ravno tu Vaš strah pred tabletami ni upravičen!
Res je, da nekatera zdravila vplivajo na potenco, na primer zaviralci receptorjev beta ali t.i. beta blokerji (ena od zdravil proti povišanemu krvnemu tlaku), vendar pa je neurejena sladkorna bolezen še veliko bolj škodlijva za žile in živce, kot je samo zdravilo kateregakoli tipa. Torej – da povzamem: izrednega pomena je, da sladkorno bolezen urejate čim bolje in da organizem čimmanj izpostavljate škodljivim vplivom visoke glukoze v krvi. Kvarni vpliv visokega sladkorja na potenco je bistveno močnejši, kot pa vpliv zdravil samih. Poleg tega nimamo nikakršnih dokazov, da bi prav zdravila za urejanje sladkorja v krvi, slabo vplivala na potenco.    
Če imate problem s potenco, potem Vam zdravnik lahko predpiše enega od zdravil, od katerih je najbolj znana »čarobna modra tabletka Viagre«. Povedati moram, da sta na tržišču še najmanj dva proizvajalca tabletk, ki imajo zelo podoben učinek in se le po nekaj malih podrobnostih razlikujejo od prej omenjene »modre«.
To zdravilo je na recept. Zdravnik mora namreč glede na zdravstveno stanje moškega, ki mu zdravilo predpisuje, presoditi, če je splošno zdravstveno stanje tako, da je zdravilo primerno in varno jemati.
Zdravilo je kljub receptu potrebno plačati: cena škatlica je okoli 35€ in vsebuje 4 tablete.
Uporaba tabletk pri ED ni brez stranskih učinkov in pomembno se je posvetovati z zdravnikom, preden jih uporabljate.
Pri kom je uporaba tablet lahko nevarna? Pri moških:
-    ki se jim spolna aktivnost tudi sicer odsvetuje - npr. s hudimi boleznimi srca in ožilja, kot sta nestabilna angina pektoris ali hudo srčno popuščanje,
-    s hujšo okvaro ledvic in jeter,
-    ki že imajo t.i. vazodilatator za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, in bi uporaba take tabletke še dodatno znižala krvni tlaka
-    ki jemljejo zdravila za uravnavo srčnega ritma

Pa še nekaj praktičnih nasvetov: preberite navodilo v škatlici in se dodatno posvetujte z zdravnikom, če se Vam zdi, da bi spadali v eno od »kategorij« ljudi, za katere bi bila uporaba tabletk nevarna; na dan lahko uporabite le eno tabletko;  v istem dnevu ne uživajte grenivke ali ne pijte njenega soka, saj le-ta vpliva na presnovo zdravila;  če ne bo delovala prva ali druga tbl. bo pa morda tretja – potrebno je večkrat poizkusiti.
Če bo tabletka delovala, vam bo zdravnik lahko redno predpisoval nove zaloge. Če zdravilo ne bo delovalo, je vredno preizkusiti drugi dve vrsti podobnih zdravil. Predvsem ne velje prehitro obupati.

Pa še nekaj: ugotovili so, da ljudje, ki imajo zadovoljujoče in redne spolne odnose – živijo dlje!

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel