Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Kako shujšati ... ?
Kako shujšati ... ?

 Stara sem 40 let. Pred kratkim so mi odkrili sladkorno bolezen tipa 2. Poučili so me o pravilni prehrani in mi tudi priporočili, naj shujšam vsaj pet kilogramov. Zanima me, kako bi lahko enostavno shujšala teh pet kilogramov. Imam še dokaj majhne otroke in sem preko dneva zelo zaposlena ter nimam časa, da bi npr. zvečer hodila na fitness ali se posebej ukvarjala s sportom. Imam sedeče delo. V službi presedim najmanj 8 ur dnevno, včasih moram na računalniku delati tudi ob večerih.

Hvala za Vas nasvet.

Milena Z., Nova Gorica


 

 Draga gospa Milena,

vesela sem, da ste se oglasili in mi zaupali svoje težave. Prepričana sem,da se s podobnimi problemi srečuje še veliko ljudi srednjih let po Sloveniji. Dobro je, da so Vam odkrili sladkorno bolezen. Verjetno niste imeli posebnih težav in so Vam jo odkrili na sistematskem pregledu.Veste, včasih niti niso tako skrbno sledili tako mladih ljudi, kot ste Vi in prenekateri človek je še cela leta hodil okoli s sladkorno boleznijo, pa nihče ni vedel zanjo, dokler je niso odkrili tam nekje po petdesetem letu ali tik pred odhodom v pokoj.

Sladkorna bolezen “napada” vse mlajše, pa ne samo tiste s tipom 1 (ali t.i. mladostna), tudi sladkorna bolezen tipa 2 (ali t.i. starostna) se pojavlja veliko bolj zgodaj, kot prej.

Zakaj?

Verjetno je pravi odgovor “moderni” življenjski slog, ki je postal bolj “mobilen” – a žal ne v smislu da se mi sami bolj gibamo, pač pa da imamo hitrejša in udobnejša sredstva za premikanje/potovanje: povsod gremo lahko z avtom (celo v restavracije!), s tekočimi stopnicami, z dvigalom - in nog skoraj ne potrebujemo več. Za klepet s sosedom se nam ni več potrebno sprehoditi, pač pa le sedemo za računalnik in se priključimo na msn.

Tudi naši otroci v šolo ne pešačijo več – morda je soseska že prenevarna in promet prehud, pa jih raje zapeljemo z avtom...in tako telesu sploh ne damo več priložnosti, da bi porabilo zaužite kalorije. V takih pogojih se zdi, da je hujšanje prava umetnost – se strinjam, vendar pa obstajajo načini, kako shujšati na precej enostaven način.

V Vašem dejavnem dnevnem ritmu bi svetovala, da postanete pozorni kaj vse lahko spremenite v okviru svojih dejavnosti, ne da bi karkoli dodajali. Nanizala Vam bom nekaj nasvetov, ki jih lahko enostavno vpletete v svoj vsakdanjik in uspešno shujšate. Morda se učinek ne bo pokazal v tednu ali dveh, saj je tak pristop bolj podoben “teku na dolge proge” , vendar je uspeh trajnejši, ker Vam “zleze pod kožo” in postane del Vas samih.

Dokazano je tudi, da se telo obnaša tako, da ohranja energijo in jo nerado “odda”. Naj to ponazorim: če ste npr. več mesecev dnevno zaužili 100 kkal preveč, boste morali za uspešno hujšanje dnevno zaužiti ali porabiti 200 kkal.

  • Jejte počasi: zavestno jejte počasi in skušajte zaznati občutek sitosti, ki ponavadi nastopi po približno 15 minutah hranjenja. Če jeste prehitro lahko zlahka pojeste veliko večjo količino hrane, kot bi že zadostovala za sitost, kar bo v želodcu povzročilo občutek teze, ki vas bo spremljal se več ur po obroku.
  • Zadnji dnevni obrok: večerja naj bo lahka in po možnosti tja do šeste ure zvečer. Verjemite, Vas spanec bo boljši. 
  • Zdravi prigrizki: če bi radi nekaj zaužili med obroki ali zvečer pred televizijo, naj bo to zelenjava in sadje ter razni oreščki, ne pa čokolada.
  • Sadje in zelenjava: pametno je, da obrok začnete s skledo solate. Že to Vas bo precej nasitilo in manj bo “ostalo prostora” za druge jedi, ki sledijo. Priporočajo, naj bi vsak zaužil 5 kosov sadja/zelenjave dnevno ali skupno 600g. To je kar veliko, a izvedljivo – če redno obiskujete tržnico.
  • Polnovredna živila: uporabljajte polnozrnate izdelke (kruh, testenine, musli...), jabolka pojejte z lupino vred, pomarančo raje pojejte, kot pa da si naredite sok...
  • Maščobe: maščobe so v življenju potrebne,vendar jih ponavadi zaužijemo preveč. Če uporabljate mlečne namaze, jih mažite zelo na tanko; tudi mleko z le 0.5% maščob je okusno, jogurti pa se posebej...
  • Gibanje: ugotovili so, da je zelo težko shujšati, ne da bi se ob manj hranjenja tudi več gibali. Skušajte gibanje vključiti v svoj vsakdanjik: vedno hodite po stopnicah, namesto da bi se vozili z dvigalom; na delo se peljite s kolesom ali hodite; kjer se le da, stojte namesto sedite in skušajte si dnevno privoščiti 30 minut hitre hoje – morda ob otrocih, ki so ob vas s kolesom....
    Upam, da Vam bodo ti nasveti koristili. Gotovo ste iznajdljivi in si boste tudi sami izmislili, kaj vse lahko naredite, da se boste več gibali – tako med tednom kot tudi koncem tedna. V vsa vaša prizadevanja vključite družino in skupaj boste uživali – tudi otrokom boste dali najboljšo doto za celo življenje.

Srečno!

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel