Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Vse o hipoglikemiji arrow Hipoglikemija za volanom
Hipoglikemija za volanom

 Gotovo se je z mislijo na hipoglikemijo za volanom srečal že vsak, ki ima sladkorno bolezen, še posebej če se zdravi z insulinom.

Marsikoga taka misel navda s strahom.

Res je, previdnost ni odveč, pretiran strah pa je! Pa si poglejmo, kaj vse moramo vedeti o tem, kako najbolje ravnamo, ko vozimo....

Ko sedemo v avtomobil in ga upravljamo, se morda niti ne zavedamo, kako zapleten proces se sproži v telesu in kaj vse mora človek obvladati, da se uspešno pripelje na cilj.

Imeti mora dobro psihično in fizično zmogljivost, dober pregled nad celotnim vidnim poljem, biti mora pozoren, znati mora presoditi razmere in se hitro odzvati, če se nenadoma kaj nepredvidenega zgodi.

Če se glukoza v krvi spusti malo pod 4.0 mmol/L, že lahko pričakujemo, da bodo nastopile težave pri presoji razmer in pri hitrosti odzivanja voznika na spremembo, morda bo tudi vid postal bolj nejasen. Pri vsem tem pa ni nujno, da voznik hipoglikemijo že občuti. Nezavedanje hipoglikemije, o katerem smo že govorili, postane za volanom se nevarnejše, kot je sicer. Znane so študije iz Amerike, ko so prostovoljci vozili simulator vožnje z avtomobilom. Izkazalo se je, da je namerno izzvana hipoglikemija lahko povzročila nenadno počasnejšo vožnjo, slabši položaj na cestišču in počasnejše odzive na spremembe v prometu. Vse to bi lahko privedlo do avtomobilske nesreče. Ob tem polovica prostovoljcev hipoglikemije sploh ni čutila.

S hipoglikemijo za volanom se je mogoče uspešno spopasti. Kaj je potrebno vedeti, ko sedemo za volan? Najbolje je vožnjo z avtomobilom načrtovati, pa tudi če gre za krajše razdalje. Pred odhodom si je dobro izmeriti raven glukoze v krvi, prav tako je dobro, če te meritve ponavljate v rednih časovnih razmakih ko se med potjo ustavljate za počitek, prigrizek in podobno.

Če se hipoglikemija pojavi med vožnjo in jo začutite sami ali pa jo opazi sovoznik, je nujno čimprej varno zapeljati vstran. Nikdar ne pozabite na zaloge hitrodelujočih ogljikovih hidratov npr. soka, tablet glukoze oz. hrane, ki vam v primeru hipoglikemije najhitreje in najbolje pomaga.

Kot sem že pisala, je hipoglikemija lahko muhasta in se kaže v zelo različnih preoblekah – predvsem pa ji ne kaže povsem zaupati...Morda bo že izgledalo, kot da je minila, pa vendar, za vsak slučaj je bolje raven glukoze izmeriti večkrat, preden ponovno sedemo za volan.

Velja zlato pravilo: ko je po hipoglikemiji raven glukoze spet v mejah normale, z vožnjo počakajmo vsaj še tričetrt ure, preden se odpeljemo naprej. Možgani se morajo namreč po hipoglikemiji “ponovno umeriti”, da bodo sposobni prepotrebne dobre presoje in odziva na spreminjajoče se razmere med vožnjo.

Na potovanju se srečamo tudi z nepredvidenimi okoliščinami: morda zastoji v kolonah, obvozi, nenadejano hojo po pomoč do bližnje bencinske postaje – vse to lahko postane precej zoprno, če pri roki ni hrane...

V kakšnem primeru začasno odsvetujemo vožnjo avtomobila?

- ko imate ob odkritju sladkorne bolezni težave z vidom, saj pogosto traja nekaj tednov, da se vid ponovno izboljša;

- če je potrebno zdravljenje z insulinom, in je nujno, da se raven glukoze najprej stabilizira;

- če se hipoglikemije ponavljajo in se razvije pravo nezavedanje hipoglikemije – da, tudi to stanje je potrebno intenzivno zdraviti, preden je ponovno priporočljivo sesti za volan.

V kakšnem primeru je vožnja avtomobila z zakonom prepovedana? Zakoni so od države do države različni. V Evropi je večinoma tako, kot je pri nas: nekdo, ki se zdravi z insulinom ne more biti poklicni voznik, seveda pa vožnja avtomobila v privatne namene ni omejena.

Teh nekaj zlatih pravil, ki veljajo za vožnjo z avtomobilom, bo pomagalo k srečni vožnji. Lahko se tudi posvetujete v ambulanti jazindiabetes. Le pogumno se odpeljite novim dogodivščinam naproti....

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel