Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Zjutraj več sladkorja v krvi
Zjutraj več sladkorja v krvi

 Stara sem 55 let, sladkorno bolezen imam eno leto. Zdravim se s tableta­mi Glucophage. Jemljem eno zjutraj in eno zvečer. Pri prehrani se zelo pazim in se skoraj nikoli ne pregre­šim. Zanima me, zakaj imam zjutraj na tešče več sladkorja v krvi kot čez dan ali pa zvečer. Pri jutranjem mer­jenju ga imam od 6,8 do 7,4, podne­vi in zvečer pa med 5,9 in 6,1. Zani­ma me, ali imam pri takšnih vred­nostih urejen krvni sladkor, in koliko časa lahko ostanem na tabletah. Sem zelo stroga do sebe in zame je neuspeh, če imam sladkorja v krvi več kot 7,0.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.


 Lepa hvala za Vaše pismo! Takoj na začetku bi Vam rada poveda­la, da se zdi Vaša sladkorna bolezen glede na vrednosti glukoze, ki ste jih navedli, dobro urejena. Svetovala bi Vam še, da svojega zdravnika povprašate, koliko zna­ša Vaš hemoglobin Al c. To je laboratorij­ska meritev v vaši krvi, ki pokaže, kako je sladkorna bolezen dolgoročno urejena, ob vsaki uri dneva.

Če je ta vrednost do 6,5 odstotka, je Va­ša sladkorna bolezen zares odlično urejena. Če je vrednost okoli 7,0 odstotka, ste še vedno lahko zelo zadovoljni. Ko bo raven hemoglobina A1c nad 8,0 od­stotkov, bo Vaš zdravnik verjetno predla­gal, da vzamete še tretjo tableto Glucop­hage-a na dan. Ob tem se bo verjetno glu­koza spet znižala. Če to ne bi bilo dovolj, Vam bo dodal še kako tableto iz skupine tako imenovanih sulfanilsečnin (odvisno od Vaše teže). Morda se bo raje odločil, da Glucophageu doda raje insulin, ki ga bos­te sprva prejemali le zvečer. Zakaj le zve­čer?

Za dober odgovor morava pogledati vzroke nastanka sladkorne bolezni tipa 2. Pri tem tipu sladkorne bolezni najprej pride do zmanjšane občutljivosti tkiv (mišice, jetra) za insulin, kar je podedo­vano ali pa pridobljeno (pasivni življenj­ski slog z debelostjo). Trebušna slinavka skuša to neobčutljivost premostiti s po­spešenim izločanjem insulina, kar slinavko po­stopoma izčrpa. Količina insulina se močno znižuje, v celoten proces pa se vpleta še čezmerna količina glukoze, ki nastaja v jetrih (odraz zmanjšane občutljivosti jeter na insulin).

Največ glukoze v jetrih, ki "ne ubogajo" pomanjkljivega lastnega insulina, nastane prav ponoči. Zato, draga bralka, imate največjo vrednost glukoze v krvi prav zjutraj. Čez dan ste pod vplivom tablet, ki dobro delujejo. Če tabletam, ki jih preje­mate podnevi, dodamo večerni insulin, bo ta pripomogel k zmanjšanju nočne tvorbe glukoze v jetrih in vrednost gluko­ze na tešče bo v zaželenih mejah (najbo­lje med 5 in 6 mmol/L).

V Vašem primeru sploh še ni govora o insulinu, opisala sem Vam le postopke zdravljenja, ki jih boste verjetno še doži­veli. Ko Vam bodo ponudili insulin, se ga ne branite. Študije so pokazale, da je odlično urejena sladkorna bolezen tipa 2 edini ključ do lepe jeseni življenja.

Do sebe ste res zelo strogi. Svetovala bi Vam sicer, da se še naprej poleg jemanja tablet držite diete in da redno telovadite oziroma hodite na sprehode, toda vse to počnite tako, da boste tudi uživali. Zdrav način življenja Vam bo prešel v kri, postal bo Vaš življenjski slog in tako boste lahko lepo in dejavno živeli še veliko, veliko let.

Lepo pozdravljeni!

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel