Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Sladkorna bolezen in stres
Sladkorna bolezen in stres

 Imam moža, ki ima sladkorno bolezen tipa 1 le šest let. Trdi, da se mu ob stresu urejenost sladkorne bolezni povsem »podre«. Ali stres res lah­ko tako zelo vpliva na raven glukoze v krvi? Če da, ali imate za to tudi znanstveni dokaz?

Maja P., Brezovica


 Življenje dandanes poteka zelo hitro, človek nima časa, da bi se umiril in razmislil o pravem smi­slu svojega bivanja na tem plane­tu.
Hitro in vselej odlično je treba iz­polnjevati obveznosti v službi, v družini in med prijatelji ter znan­ci. Vse premalo ostaja volje in pro­stih trenutkov za vsakodnevno sprostitev, ki bi sproti »nevtralizi­rala« obremenitve oziroma stres, ki ga doživljamo.
Če k temu dodamo še kronično bolezen, v našem primeru sladkor­no bolezen tipa 1, so dnevne obre­menitve še toliko hujše. Zdravlje­nje z insulinom zahteva discipli­no pri prehranjevanju, meritvah glukoze v krvi in pri prilagoditvi odmerka insulina. Sladkorna bole­zen ne pozna ne vikenda ne počit­nic, ko bi se začasno umaknila - vedno je tu in zdaj .
Dokler se nekdo, ki je pravkar zbolel, ne navadi novih »pravil igre«, bolezen že sama po sebi predstavlja velik stres. Kasneje, ko človek bolezen že obvladuje, je stres zaradi kronične bolezni manjši, vendar se stres vsakdanjika vseeno še vedno odrazi na urejenosti sladkorne bolezni. Kako? Ena od teorij pravi, da preko živčno-endokrine­ga sestava ali posredno prek spre­memb v vedenju z nerednim in ne­pravilnim hranjenjem, kajenjem, uživanjem večjih količin alkohola ipd. Odgovor je torej »da«: stres vpliva na urejenost sladkorne bo­lezni.
In sedaj še o znanstvenih doka­zih: doslej je bilo največ študij o vplivu stresa na urejenost slad­korne bolezni narejenih pri otro­cih in odraščajočih s sladkorno
boleznijo tipa 1, manj pa je študij pri odraslih. Ena od njih je bila ne­davno objavljena v vodilni ameri­ški strokovni reviji s področja slad­korne bolezni. Ugotovili so, da so pri preiskovancih nedavni tako imenovani »hudi osebni stresoge­ni dejavniki« tesno povezani s sla­bo urejenostjo sladkorne bolezni, medtem ko so bili »pozitivni živ­ljenjski dogodki« povezani z iz­boljšanjem urejenosti. Stresu se ni mogoče vedno izogniti, a le zave­danje o tem, kakšna okoliščina ga po navadi izzove, človeka pripra­vi nanj in vpliv omili. Če je stres pozitiven, si ga lahko privoščimo, saj spodbuja človekov polet, utr­ne nove ideje in nasploh naredi življenje zanimivo. Negativni stres pa je razdirajoč in se ga ve­lja izogibati ali ga sproti nevtrali­zirati z rednim sproščanjem (npr. s športom, jogo, glasbo, refleksno masažo stopal, različnimi hobiji ipd.).
Svetujem vam, da se z možem o težavah pogovorite. Včasih le pri­znanje težav in potrditev, da imajo podobne težave tudi drugi ljudje s sladkorno boleznijo in ljudje nasploh, pomeni olajšanje. Nato mu predlagajte, naj se v prostem času prične ukvarjati z dejavnostjo, ki mu je kdaj poprej le veliko pomenila, pa jo je zaradi pomanjkanja časa opustil. Mislim, da bo njen bla­godejni učinek kmalu lahko izme­ril tudi s svojim merilcem glukoze v krvi... Srečno!

V ambulanti jazindiabetes se ukvarjamo tudi z načini, kako omiliti vpliv stresa, tako da vas vabim na pogovor v upanju na dobro reštev, primerno za vas.

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel