Velikokrat berem o pomenu prehrane za zdravje, pa ne le pri ljudeh s sladkorno boleznijo, ampak tudi, kako je pravilna izbira hrane odločilna za vsakogar. Želela bi povprašati, kakšen pomen za zdravje imajo v hrani vlaknine in t. i. antioksidanti. Za slednje tudi ne vem, kaj so in kje jih najdem. Zelo bom vesela vašega odgovora. Milena V., Vnanje Gorice
Naj vam, draga bralka, kar naštejem vrste hrane, ki vsebuje veliko vlaknin: zelenjava, sadje in razna žita, ki jih zaužijete s polnozrnatim kruhom, v muesliju in podobnem. Če ima hrana veliko vlaknin, ima telo pri prebavi »več dela s hrano«, dlje časa potrebuje za prebavo, in tako se na primer sladkor, ki je v taki hrani, v telo vsrka počasneje. Morda vam je zdravnik že kdaj svetoval, da pri vsakem obroku skušajte zaužiti še kos sadja. Tako se bodo sestavine hrane v želodcu pomešale z vlakninami iz sadja in vsrkavanje hranilnih snovi v telo bo enakomernejše, ne bo tako nenadne potrebe po velikih količinah inzulina in ne bo nenadnih skokov glukoze v krvi. V Ameriki, kjer se soočajo z veliko pojavnostjo sladkorne bolezni in debelosti, ne opozarjajo več tako pogosto na to, katera hrana je škodljiva in katera ne, saj se tak način osveščanja ljudi ni obnesel. Sedaj poudarjajo, naj ljudje vsak dan zaužijejo pet obrokov sadja oziroma zelenjave, kar bi spodbudilo zadostno uživanje vitaminov in vlaknin ter občutek sitosti ob nizkem kaloričnem vnosu. Tudi preostala zaužita hrana se pomeša z vlakninami iz sadja in zelenjave in dosežen je učinek, ki sem ga prej omenila. Vlaknine pospešijo tudi prebavo, ki postane rednejša, kar zmanjšuje nevarnost razvoja raka na debelem črevesu. Pomembno je, da vseskozi dovolj pijete, da vlaknine nabreknejo in tako pospešijo odvajanje blata. Če na primer uživate žita in otrobe, ne da bi dovolj pili, bo učinek prav nasproten - zaprtje. Prosti radikali, ki so za telo škodljivi, nastajajo s t. i. oksidacijo zaužitih hranil in poškodujejo telesne celice in tudi njihov dedni material, kar lahko vodi v razvoj raka in povečuje tveganje za nekatere bolezni, kot so na primer bolezni žil. Najhujši je zaplet na srcu, ko zmanjšan pretok po srčnih arterijah lahko vodi v srčni infarkt. Antioksidanti so snovi, ki to škodljivo oksidacijo preprečujejo. Mednje sodita vitamina E in C, tokoferol, betakaroten, nekatere kovine, kot so magnezij in baker ter element v sledovih selen, in še kaj. V nedavni ameriški raziskavi so ugotovili, da hrana z veliko vlakninami in antioksidanti statistično značilno zniža smrtnost zaradi srčnega infarkta in smrtnost nasploh pri moških, pri ženskah pa ima tak učinek le hrana z veliko vlakninami, medtem ko antioksidanti ne pripomorejo bistveno k zmanjšanju umrljivosti. Zakaj je prišlo do tako različnih učinkov glede na spol, ni znano. Vsekakor je bilo hranjenje z obilico vlaknin v različnih »užitnih oblikah« blagodejno. Morda pa so k tako dramtičnemu učinku pripomogle tudi še nekatere druge snovi v sadju in zelenjavi, ki jih sploh še ne poznamo ali pa jim ne posvečamo dovolj pozornosti. Gospa, svetujem vam, da še naprej spremljate literaturo o prehrani, vendar s kančkom treznosti. V dnevnem časopisju vse prepogosto objavljajo t. i. boom novice, ko postane tisto, kar je bilo včeraj zdravo, nenadoma škodljivo, in obratno. V dilemi se vedno lahko obrnete na ambulanto jazindiabetes, kjer bomo skupaj z vami našli prave odgovore. |