Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Srbečica ali alergija na zdravila?
Srbečica ali alergija na zdravila?

 Sem 81-letni diabetik s 33-letnim stažem v družbi diabetikov tipa 2. Osem let sem sladkor uravnaval z dieto, dolgih 24 let sem bil na tabletah, od 1. septembra lani pa sem tablete zamenjal z insulinom. Do­volite mi, da se z vprašanjem obrnem neposredno na vas. Morda gre pri meni za redek pojav, pa vendar. Odkar si inficiram insulin novo mix 30 pred glavnimi obroki, sem nekako vzporedno postopoma dobil srbečico, ki se je stopnjevala: najprej po nogah in nato po vsem telesu. Predvsem v spanju in tudi podnevi se med pogosto ne­vzdržnim srbenjem spraskam tudi do krvi, kar je neznosno in traja že skoraj devet mesecev. Ponoči vstajam, tudi po štirikrat, in si vtiram dermatološko mazilo iz 10 od­stotkov olivnega olja, 30 odstotkov kuterida in 60 odstotkov lekobaze. Vsak teden se okopam v kopeli Linola Fett N Vsa terapi­ja nič ne pomaga, le blaži nevšečnosti. Osebni zdravnik mi pomaga le z receptom za mazilo, kopel Linolo pa moram kupiti.
Vljudno vas prosim za pomoč z nasve­tom, kaj mi je storiti, da bi ta nadloga mi­nila. Morda sem alergičen na ta insulin oziroma na katero od 12 učinkovin in po­možnih snovi, ki so v njem. Sklicujem se na insulinu priložena navodila v poglavju 2 in 5, saj je srbenje v poglavju 5 navedeno kot eden od treh znakov alergije. Morda imam prav jaz zelo redko, resno alergijsko reakcijo na novo mix 30, navedeno v navo­dilu.
Kakšen medicinski postopek bi bil potre­ben? Morda napotitev k dermatologu oziroma še bolje k alergologu ali kaj drugega, za kar bi prosil osebnega zdravnika splošne medicine na podlagi vašega odgo­vora, za katerega vas prosim.
Sicer pa me mučijo še druge zdravstve­ne težave: umetna mitralna in plastika trikuspidalne zaklopke (leta 1999), anemija (2005), operaciji sivih mren (2005), spod­bujevalnik srca (2006), ponovno po­puščanje srca (2007), pomembna trikuspi­dalna insuficienca (2007), kar je vse pripo­moglo k poslabšanju telesne sposobnosti in vzdržljivosti.
Iskrena hvala za vašo pričakovano pomoč, za vaš odgovor in lepo vas pozdravljam.
J. M.


 Spoštovani gospod, hvala, da ste se s svojim vprašanjem obrnili name. Zelo lepo in natančno ste popisali svojo bolezen in težave, ki jih imate. Sr­bečico na nogah nekako povezujete z uvedbo insulina. Če prav razu­mem, vas muči srbečica, ne pa tudi kakršnikoli spuščaji. Glede na iz­kušnje z alergijo na insulin večinoma poleg srbečice opazujemo izpuščaje, ki so lahko na mestu injiciranja ali v njegovi bližini. Mogoča, čeprav red­kejša, je tako imenovana generalizi­rana alergija, ko spuščaji nastanejo po vsem telesu in je včasih ogroženo tudi življenje, saj pri tako burnih reakcijah celega telesa lahko nasta­nejo tudi težave z dihanjem. Nevarno lahko pade tudi krvni tlak.

Vsekakor je mogoče, da ste aler­gični na insulin ali na katero od snovi, ki so mu primešane. Ko pa še naprej brskam po vaših boleznih in težavah, ki jih imate, opažam, da ste v podobnem času kot insulin dobili tudi srčni spodbujevalnik. Čeprav je alergija ne posamezne dele srčnega spodbujevalnika (kovina ali plastika) redkejša kot alergija na insulin, je tudi taka alergija opisana v literaturi. Obstajajo posebni potopki, s kateri­mi takim ljudem pomagajo - spod­bujevalnik prevlečejo z neko snovjo, na katero človek ni preobčutljiv, in tako je nošenje spodbujevalnika še vedno mogoče.

V vašem primeru bi svetovala na­slednje:

  • sprva še enkrat razmislite o tem, kaj ste počeli jeseni 2006 in kako so si pomembni dogodki v vašem življenju sledili (uvedba insulina, spodbujevalnika, druga zdravila in življenjske navade ... );

  • z vsemi temi podatki bi se bilo vredno oglasiti pri alergologu, ki po krvnih izvidih lahko sklepa, ali gre pri vas za alergijo ali ne; če bodo izvidi pozitivni, bosta raziskovala naprej;

  • če gre za alergijo, bi se na vašem mestu posvetovala z diabetolo­gom, tako da bi vam vsaj za nekaj mesecev spremenil vaš tip insuli­na, vključno z izdelovalcem insuli­na, saj se insulinu dodane snovi ponavadi razlikujejo od enega do drugega proizvajalca;

  • če bo alergolog ugotovil, da gre za alergijo, pa se stanje ob zamenjavi insulina ne bo izboljšalo, verjetno insulin ni glavni krivec;

  • alergolog se lahko tudi odloči za alergološko testiranje, morda tudi na sestavine, ki jih imate v spod­bujevalniku.


Prav je, da pridete tej težavi do dna, saj vas preveč ovira v vašem zelo aktivnem življenju. Najbrž ne bo vedno najlaže prenašati dodatnih preiskav in podobnega, a zadoščenje bo potem, ko boste odkrili pov­zročitelja, verjetno veliko. Srečno!

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel