Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Prehoden učinek nosečnosti na retinopatijo
Prehoden učinek nosečnosti na retinopatijo

 Stara sem 24 let in od 13. leta imam ugotovljeno sladkorno bole­zen tipa 1. Z možem si želiva otroka. Pomirjena sem, ker vem, da imam zdaj, ko je dobro poskrbljeno za nosečnice s sladkorno bolez­nijo, velike možnosti, da rodim zdravega otroka.
Skrbi pa me, ker sem slišala, da se mi v nosečnosti lahko poslabša stanje na očeh, česar se zelo bojim. Prosim, če mi razložite, ali je moj strah upravičen ali ne?    
Milena A., Bled


 Predvidevam, draga bralka, da ste dobro seznanjeni z velikim pomenom dobre urejenosti sladkorne bolezni, posebno če si že­lite otroka. Najbolj bi bilo zaželeno, da se vaš HbA1c, ki je merilo za urejenost sladkorne bolezni, vsaj tri mesece pred zanositvijo gib­lje največ tja do 7%, še bolje okoli 6.5%. Tako bi ustva­rili najprimernejše pogoje za normalno za­nositev. Povedano z drugimi besedami: naj­bolje je, če je nosečnost pri bodoči materi, ki ima sladkorno bolezen, skrbno načrtovana.

Med nosečnostjo boste bolj pogosto priha­jali na kontrole k diabetologu in ginekologu, ob upoštevanju njunih navodil pa boste se­veda največ naredili prav sami: pogosto bos­te preverjali svojo raven glukoze v krvi, pri­redili odmerek inzulina in se zdravo prehra­njevali. Ne pozabite tudi, da so minili časi, ko so nosečnicam svetovali, naj jedo »za dva« - zdaj ni več tako: najpomembnejša je sestava hrane, ne pa količina.

Odgovor na vaše vprašanje ni tako pre­prost, ker so si glede diabetične retinopatije (to je prizadetosti očesnega ozadja zaradi sladkorne bolezni) v nosečnosti mnenja zdravnikov precej različna. V odgovoru se bom naslonila na nedavno objavljene izsled­ke ameriške študije o nosečnosti in sladkor­ni bolezni, ki je potekala v okviru znane štu­dije DCCT (Diabetes Control and Compli­cations Trial).

Včasih so menili, da zelo hitro izboljšanje urejenosti sladkorne bolezni, ki je pogosta v začetku nosečnosti, poslabša retinopatijo. Bistvena ugotovitev omenjene študije pa je bila, da nosečnost sama po sebi še najbolj pri­speva k napredovanju retinopatije, vendar je to napredovanje najmanjše pri nosečnicah z dobro urejeno sladkorno boleznijo. Po­membna je torej dobra urejenost sladkorne bolezni. Tudi redni pregledi pri okulistu med nosečnostjo in še eno leto po rojstvu otroka so ze­lo priporočljivi.

Na srečo so z gotovostjo tudi potrdili, da je »ne­gativni« učinek nosečnosti na retinopatijo preho­den in se v letu dni po otrokovem rojstvu stanje na očesnem ozadju večinoma povrne v prav ta­ko, kot je bilo pred nosečnostjo. Zaupajte svojemu okulistu, ki vam bo pomagal, in vedite, da je morebitno poslabšanje sta­nja na vaših očeh prehodnega značaja. Srečno!

Oglasite se lahko tudi v ambulanti jazindiabetes, kjer nam lahko poveste še več o tem, kar Vas skrbi in skupaj bomo našli najboljšo reštev za Vas.

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel