Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Sladkorna bolezen in nosečnost
Sladkorna bolezen in nosečnost

 Vedno z velikim veseljem berem vaše odgovore, ki so polni topline. Prosim vas za nasvet, ki mi ga boste sigurno dali od srca. Stara sem 28 let, zaposlena, diabe­tik tipa 1 še iz osnovne šole. Uporabljam kratki in dolgi insulin. Sladkor si kar dob­ro urejam. S prijateljem se želiva poročiti in imeti otroke. Sama pa sem negoto­va, ali bom lahko to najino vročo željo izpolnila. Kaj mi svetujete? Ali je v Ljub­ljani kaj kolegic, ki imajo podobne probleme?
Bralka iz okolice Ljubljane 


 Najprej bi vas, draga bralka, rada opogumila, da je v današnjih časih zelo veliko možnosti za izpolnitev vaše srčne želje - da bi se vama s pri­jateljem rodil zdrav otrok. Čestitam, saj sta prvi, pravi in najodločnejši korak že naredili: želita si otroka in poskrbeli ste, da vas nosečnost ni presenetila. Nosečnost načrtujeta, kar je v primeru sladkorne bolezni pri bodoči materi eden od najpo­membnejših dejavnikov, ki napovedujejo dober izid nosečnosti.
Verjetno iz pogovorov z diabeto­logom, ginekologom ali iz literatu­re že veste, da je za uspešno noseč­nost in zdravega otroka najpo­membnejše, da je vaša sladkorna bolezen čim bolje urejena. Če bi na pri­mer imeli vrednost HbAlc (to je merilo urejenosti sladkorne bolezni) nekaj mesecev pred zanositvijo in v prvih treh mesecih nosečnosti naj­več sedem odstotkov, bi bilo tveganje za splav ali prirojene napa­ke pri otroku (na primer na srcu) pravzaprav enako kot pri vsaki dru­gi nosečnici, ki nima sladkorne bo­lezni. Če pa bi imeli HbAlc nižji, bi bilo tveganje še manjše.
Da bi dosegli tako zelo dobro urejenost sladkorne bolezni, če je že seveda nimate, boste ob pogostejših meritvah glukoze v krvi še bolj za­vzeto prirejali odmerek insulina, morda osvežili znanje o primerni prehrani (v nosečnosti ne boste »jed­li za dva«, temveč čim bolj zdravo!), izogibali se boste hipoglikemijam, ki sicer niso tako nevarne za otroka kot za vas, in kolikor bo mogoče, boste tudi fizično aktivni. Privošči­te si manj stresa in več trenutkov, v katerih boste uživali.
Svetujem vam, da svojo željo po­gumno in z veseljem zaupate svoje­mu diabetologu. Morda vas tedaj lahko spremlja tudi prijatelj, ki bo pri tej nosečnosti odigral zelo pomembno vlogo - stal vam bo ob strani in vas spodbujal. Zdravnik bo prav gotovo odobraval vašo odloči­tev in poudaril, kako lahko sami, s pomočjo strokovnega vodstva, naj­več pripomorete k ugodnemu pote­ku nosečnosti in rojstvu zdravega otroka.
Ker ste doma iz okolice Ljubljane, vas bo med nosečnostjo vodila diabetologinja dr. Mar­jeta Tomažič, ki se v diabetološkem dispanzerju v Ljubljani še posebej ukvarja z nosečnicami s sladkorno boleznijo.

Najprej je potrebno proučiti stanje vaše bolezni: metabolno urejenost in ali so prisotne začetne bolezenske spre­membe na očeh, ledvicah, živcih, ščitnici in podobno.
Nato se izdela najboljšo strategija, kako doseči želeni cilj in vaše sodelovanje je ključnega pomena. Čim več sprašujte, mor­da pobrskajte po internetu ali dru­gi literaturi in se posvetujte s celotnimmedicinskim timom, ki vam bo na voljo ob vaših pogostejših obis­kih pri zdravniku. Sledite nasvetom in uspeh bo zagotovljen.
Tudi ginekologinja, h kateri vas bo napotila diabetologinja, se še po­sebej spozna na nosečnost pri žen­skah s sladkorno boleznijo. Spoznali boste, da je takih žensk, kot ste vi, zelo veliko in da nimajo le enega ot­roka...Le pogumno naprej.

Oglasite se v ambulanti jazindiabetes, kjer nam lahko poveste še več o tem, kar Vas skrbi in skupaj bomo našli dober način kako se čimbolje pripraviti na zanositev.

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel