Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Nizki odmerki aspirina so priporočljivi
Nizki odmerki aspirina so priporočljivi

 Stara sem 62 let. Dvajset let imam sladkorno bolezen tipa 2. Zdra­vim se s tabletami. Pred pol leta so mi ugotovili manjšo krvavitev na očeh, ki pa je nisem čutila. Drugih težav v zvezi s sladkorno bolez­nijo nimam. Nekje sem prebrala, da je aspirin dober za nas, ki ima­mo sladkorno bolezen, pa ne vem, zakaj. Ali naj ga kar jemljem ?

Alenka, Kranj


 Aspirin (to je acetilsalicilna kislina) je zdravilo, ki je staro že več kot sto let, pa še vedno odkrivamo njegove nove in nove dobre lastnosti. Sprva so ga uporabljali zgolj kot sred­stvo proti bolečinam in za zni­ževanje povišane telesne tem­perature, sedaj pa že kar nekaj časa vemo, da vpliva tudi na strjevanje krvi, in to njegovo lastnost s pridom uporablja­mo. Kako?

Aspirin v telesu preprečuje tvorbo tako imenovanega tromboksana. To je snov, ki povzroča krčenje žil in kopičenje krvnih ploščic - trombocitov. Trombociti s svojim kopiče­njem pospešujejo žilno trom­bozo in aterosklerozo, kar vo­di do zapore žil, srčne kapi itd. Tromboksan se tvori prav pri vsakem človeku, bolj pospeše­no pa pri ljudeh s sladkorno boleznijo, zato se ga pri diabe­tikih še prav posebej bojimo.

Jemanje aspirina v nizkem odmerku (od 75 mg do 325 mg/dan, najpogosteje kar 100 mg/dan) je priporočljivo za preprečevanje nadaljnjih žilnih zapletov pri moških in ženskah, ki so že doživeli srč­ni infarkt ali imajo angino pektoris, ki so bili operirani zaradi žilnih zapor, na primer na velikih žilah nog ali na sr­cu, in pri tistih, ki so doživeli možgansko kap.

Jemanje aspirina v nizkem odmerku je priporočljivo tudi pri moških in ženskah s sladkorno boleznijo tipa 1 in tipa 2 brez prej omenjenih žilnih zapletov, ki pa jih lahko doleti podobna usoda, ker so izpo­stavljeni t.i. dejavnikom tvega­nja (prirojenim ali pridoblje­nim): npr. družinska zgodovi­na srčne kapi, kajenje, povišan krvni tlak, debelost, povišana vrednost holesterola in maščob v krvi, izločanje beljakovin (albuminov) v urinu in starost nad 30 let.

Kot pri vsakem zdravilu mo­ramo biti tudi pri aspirinu po­zorni na stranske učinke: mogoč je dražeč vpliv na črevesno sluznico in krvavitev iz preba­vil, nekoliko večja je tudi nag­njenost h krvavitvi, mogoča je alergija, tudi če ima nekdo bo­lezen jeter, je potrebna previd­nost. Naj omenim, da aspirin ni primeren za mladino do 21. leta, ker lahko povzroči sicer redke, a usodne zaplete.

Draga gospa, verjetno se po vsem tem sprašujete, kaj bi bi­lo najbolje storiti. Od zapletov sladkorne bolezni ste omenili krvavitev na očesnem ozadju, drugih težav pa ne omenjate. V veliki študiji o vplivu aspiri­na na oči pri sladkorni bolez­ni so dokazali, da z aspirinom ni večjega tveganja za krvavit­ve na očeh, tako da bi bil s te­ga vidika za vas primeren.

Oglasite se v ambulanti jazindiabetes, kjer nam lahko poveste še več o tem, kar Vas skrbi in skupaj bomo našli dobro pot za Vas.

Pa še to: enaka snov, to je acetilsalicilna kislina, se skriva še v marsikaterem zdravilu, le da je tovarniško ime aspirin pač ime z najdaljšo tradicijo. Srečno.

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel