FITka - fit vikend za fit deklet VeÄ kot le kuharski krožek ...
Bilo je v zadnjem vikendu avgusta 2009, ko so se dekleta, ki so opravila kompletno izobraževanje FIT v ambulanti jazindiabetes skupaj z menoj odloÄile, da organiziramo prav posebni FIT – poimenovala sem ga FITka – fit vikend za fit dekleta. Zbrale smo se pri ge. Boženi, nadebudni FITki v ÄŒrnuÄah. Dan smo priÄele s sprehodom, naÄrtovano dopoldansko telesno vadbo in sprostitvene vaje pa nam je prepreÄilo grdo vreme – naslednji FITka vikend bo te vaje gotovo vkljuÄeval. Vsaka udeleženka je s seboj prinesla že pripravljeno jed ali pa sestavine za jed, ki smo jo nato pripravile skupaj. Vseskozi nas je spremljal fotograf Rafael Marn in v objektiv skušal ujeti vse te prijetne trenutke, ki smo jih preživele skupaj ter seveda tudi vso slastno hrano, ki smo jo pripravile.
Zakaj je FITka - veÄ kot le kuharski krožek? zato, ker je avtorica recepta z drugimi delila svojo konkretno izkušnjo glede te jedi – koliko insulina je potrebovala, kako pomembno je npr., kako je hrana skuhana ('al dente' ali bolj 'na mehko' in kaj še vse vpliva na to, da je ob tem glukoza primerno urejena ali ne). Izmenjava izkušenj glede doloÄene hrane je izredno pomembna, saj vemo da po FIT principih lahko zaužijemo kakršnokoli hrano, le da je dobro 'pokrita' z insulinom ... pa vendar opažamo, kako je osebna izkušnja lahko drugaÄna kot piše v knjigah, zato, ker smo preverjali principe FIT ob konkretni fiziÄni aktivnosti, zato, ker bomo rezultat FITka vikenda delili z vsemi vami – pred vami je Prva spletna knjiga receptov: 'FITka – veÄ kot le kuharski krožek ...' Knjiga se bo sproti dopolnjevala, saj se bodo FITka vikendi dogajali vsaj 2-krat letno. Lepo vabljeni k sodelovanju – da bo receptov Äim veÄ – spremljajte spletno stran www.jazindiabetes.si za termine zato ker imate pri vsaki hrani natanko izraÄunano vsebnost ogljikovih hidratov, beljakovin in mašÄob – prispevek nadebudne FITke Špele Pangerc, absolventke študija živilske tehnologije zato, ker sem pri vsaki hrani vkljuÄila komentar, ki vam bo lahko vodilo pri odloÄanju za pripravo doloÄene hrane: za vsak dan, enkrat tedensko, enkrat meseÄno ...glede na vsebnost 'dobrih' ali 'malo manj dobrih' mašÄob zato, ker je spletna knjiga receptov primerna za prav vse, ki se radi dobro in zdravo prehranjujete, še veÄ, vsi recepti s spremljajoÄimi komentarji bodo vedno izšli tudi v angleškem jeziku. PrisrÄen pozdrav,
Karin Kanc Hanžel, ambulanta jazindiabetes, Vodovodna 109, Ljubljana
|