Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:00
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  15:30
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  15:30
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Vse o hipoglikemiji
Vse o hipoglikemiji
Hipoglikemija

 Huda hipoglikemija je življenje ogrožajoče stanje. Kot hudo hipoglikemijo označujemo tisto,pri kateri si človek ne more več sam pomagati, je po vsej verjetnosti nezavesten in nujno potrebuje pomoč druge osebe, ki priskoči na pomoč z injekcijo glukagona ali pa z infuzijo glukoze.

Normalna raven glukoze, to je krvnega sladkorja v krvi, je na tešče med 4,0 in 5,6 mmol/l ter po jedi največ do 7.8 mmol/l. Takoj ko raven glukoze pade pod 4,0 mmol/l, že lahko govorimo o hipoglikemiji. V telesu se začnejo sproščati hormoni, kot so adrenalin, glukagon, rastni hormon in kortizol, in ti s svojim delovanjem poskušajo glukozo v krvi ponovno zvišati v normalne meje. Pri zdravem človeku jim to tudi uspe in tak človek večinoma sploh ne ve, da je glukoza v njegovi krvi upadala - morda je le občutil lakoto in slabše razpoloženje. 

 

Preberite več...
 
Hipoglikemija me razjezi

 Pogovarjala sem se z Alenko, študentko ki ima sladkorno bolezen tipa 1. Bila je razočarana, pravzaprav jezna.

Zakaj?

Povedala je, da je nedavno kljub znanju ki ga ima in vsem ukrepom navkljub, ponovno doživela hipo – hipa jo je ponovno uspela presenetiti.

Doživela jo je kot osebni poraz, zato je bila še toliko bolj jezna in kar nemočna. Alenka je še povedala, da je včasih nenadoma postala zlovoljna in skoraj napadalna – in sčasoma je ugotovila, da je prav to pokazatelj bližajoče se hipe.

Vendar je bilo sedaj drugače. Hipo je doživela skoraj brez ”alarma” in postala jezna šele po njej – prav zaradi občutka nemoči in nebogljenosti. Saj ve, da jo domači razumejo, prav tako v službi, vendar pa ne potrebuje pokroviteljskega sočutja in trepljanja po ramenih, češ, saj bo bolje…

Preberite več...
 
Hipoglikemije se bojim

 Hipoglikemija je pogostejša pri ljudeh, zdravljenih z insulinom, predvsem pri tistih, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1. Pojavlja se seveda tudi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.

Huda hipoglikemija je redkejša, vendar močno ogroža življenje. Pri nekaterih ljudeh je zelo pogosta. Pri hudi hipoglikemiji si človek sam ne more pomagati.

Pri blagi hipoglikemiji pa si lahko pomaga sam, saj jo pravočasno občuti ter zaužije primerno hrano ali pijačo.

Pa je res tako?

Morda zgoraj navedena trditev o blagi hipoglikemiji drži v knjigah, vendar hipoglikemijo vsak občuti in doživlja drugače.

Preberite več...
 
Hipoglikemija za volanom

 Gotovo se je z mislijo na hipoglikemijo za volanom srečal že vsak, ki ima sladkorno bolezen, še posebej če se zdravi z insulinom.

Marsikoga taka misel navda s strahom.

Res je, previdnost ni odveč, pretiran strah pa je! Pa si poglejmo, kaj vse moramo vedeti o tem, kako najbolje ravnamo, ko vozimo....

Preberite več...
 
S hipoglikemijo na delu

 Verjetno se vsak človek spominja dne, ko so mu ugotovili sladkorno bolezen. Ob tej novici so se marsikomu zatresla tla pod nogami, ne vedoč, kaj bo sledilo in kaj vse se bo se zgodilo v prihodnosti.

Poleg misli na to, kako jaz sam-a sploh lahko živim s to boleznijo in kako bo to vplivalo na moje življenje nasploh (partnerstvo, otroci, družina…), je ena prvih misli tudi, kaj bo z zaposlitvijo. Ali sploh kdo hoče zaposliti nekoga, ki ima sladkorno bolezen - kako je z nekom, ki mu ugotovijo sladkorno bolezen in se mora povrh vsega zdraviti z insulinom? Se bom sploh lahko zaposlil, bom lahko obdržal službo? Kaj bo, če med delom doživim hipo? Kako bodo to sprejeli sodelavci, šef? Ali je bolje da v službi vse skupaj zamolčim? Na vsa ta vprašanja ni lahko odgovoriti.

Preberite več...
 
© 2018 Karin Kanc Hanzel