Clinic hours

Monday13:00 - 19:30
Tuesday13:00 - 19:30
Wednesday07:00 - 12:00 
 12:30 - 16:00
Thursday07:00 - 12:00
 12:30 - 16:00
Friday10:00 - 14:00For appointments, please call
+386 (0)1 4254378.
 
Hypoglycaemia

Sorry, translation still in progress!

HIPOGLIKEMIJA LAHKO NASTANE TUDI PRI ZDRAVLJENJU S TABLETAMI

V telesu je hormon insulin odgovoren za znižanje glukoze v krvi. Vpleta se v dokaj zapleteno medigro drugih hormonov, količino hrane, ki jo zaužijemo, pomembno je tudi, koliko je nekdo fizično aktiven - končni »rezultat« pa je določena raven glukoze v krvi. Lahko bi rekli, da hipoglikemija nastane takrat, ko zaradi zelo različnih razlogov pride do relativnega presežka delovanja insulina. Pri zdravem človeku je sicer nihanje ravni glukoze v krvi minimalno.

Drugače je pri nekom, ki ima sladkorno bolezen in se poleg diete in redne fizične aktivnosti zdravi tudi s tabletami in/ali z insulinom. Hipoglikemija je redna spremljevalka zdravljenja sladkorne bolezni z insulinom, občasno pa nastaja tudi pri zdravljenju s tabletami. Ko hipoglikemija nastane pri zdravljenju s tabletami iz skupine sulfanilsečnin, je hipoglikemija še posebej zahrbtna. Tudi če zdravljenje s temi tabletami ukinemo, se hipoglikemija lahko pojavlja še nekaj dni zapored - prav toliko časa, kolikor je učinkovina tablet prisotna v telesu. Predvsem so nevarne tablete, ki se jih jemlje le enkrat dnevno, ker imajo t.i. dolgo razpolovno dobo - tore delujejo 24 ur in več. Praviloma nekdo, ki je doživel tako hipoglikemijo, sodi v bolnišnico. Le-tam je na infuziji z glukozo in budnim očesom osebja. Le ob pogostih meritvah glukoze v krvi se lahko presodi, kdaj je za takega človeka varno, da odide domov. Pomembno je tudi natanko preučiti razloge, zakaj je do take hipe prišlo in temu primerno prilagoditi terapevtske odmerke tablet za vnaprej.

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo je raven glukoze v krvi odvisna tudi od zdravil, ki se vpletajo v presnovo. Pri tem je zelo pomembno, da so zdravila pravilno odmerjena. Lahko si mislite, da je živ organizem, kot je človeško telo, zapleten in da ni en dan enak drugemu. Tudi zato uravnavanje presnove pri sladkorni bolezni (raven glukoze v krvi je nekakšno merilo za uravnanost) ni lahka naloga. Življenje s sladkorno boleznijo je svojevrstna veščina, celo umetnost; podobno je zahtevnemu krmarjenju med Scilo in Karibdo oziroma med hipoglikemijo in hiperglikemijo.

HUDA HIPOGLIKEMIJA OGROŽA ŽIVLJENJE

V vsakdanjem življenju s hipoglikemijo opišemo stanje, ko se raven glukoze spusti pod 3,5 mmol/l.

Znaki hipoglikemije so tako imenovani avtonomni: tresavica, potenje, nemir, razbijanje srca, občutek toplote, lakota in tako imenovani nevroglikopenični: nejasen ali dvojni vid, motnje v govoru in koncentraciji, zmedenost. Če sladkorna bolezen traja že več kot pet let, se narava znakov hipoglikemije spremeni, o čemer bomo govorili v enem prihodnjih prispevkov.

Huda hipoglikemija ogroža življenje. Kot hudo hipoglikemijo označujemo tisto, pri kateri si oseba ne more več sama pomagati, je po vsej verjetnosti nezavestna in nujno potrebuje pomoč druge osebe, ki priskoči na pomoč z injekcijo glukagona ali pa z infuzijo glukoze.

Pri uporabi glukagona je pomembnih kar nekaj stvari: glukagon je dobro imeti vseskozi v rezervi doma v hladilniku. Ker pa čas hitro mineva, glukagon v hladilniku zastara, preden se sploh zavemo. Pomembno je preveriti, kdaj glukagonu poteče rok trajanja. Dobro je, če zna glukagon uporabljati več družinskih članov, morda tudi kolegi v službi. Uporaba je preprosta, a če nekdo začne brati navodila šele, ko je pred njim nezavesten človek v hipoglikemiji, to seveda ni najbolje. Ko se človek po uporabi glukagona zave (do zavedanja včasih traja tudi do 10min), mora zaužiti hrano, ki vsebuje ogljikove hidrate. Uporabimo lahko 2 inj. glukagona, več ne. Po glukagonu človek včasih laho čuti slabost, ki pa je prehodnega značaja.

PRI HIPOGLIKEMIJI SADNI SOK PRIMERNEJŠI KOT ČOKOLADA

Pri vsaki hipoglikemiji je najbolje popiti kozarec soka (navadnega soka, ne tistega z umetnim sladilom), nato pa zaužiti še rezino kruha ali kaj podobnega. Uporaba čokolade pri hipoglikemiji ni tako primerna, saj je sestavljena iz sladkorjev in maščob in je njeno vsrkanje v telo skozi prebavila počasnejše od delovanja sladkega soka. Primerne so tudi sladkorne tablete. 

Občutenje hipoglikemije se z dolgotrajnejšo sladkorno boleznijo lahko spreminja in nastane t.i. nezavedanje hipoglikemije.

Če imate težave s hipoglikemijami se lahko posvetujete z osebjem ambulante jazindiabetes. 

 

 
© 2021 Karin Kanc Hanzel