Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Umetna sladila

 Kot diabetična bolnica že 15 let uporabljam umetna sladila, v prvi vrsti Natreen in pijem pijače, ki ne vsebujejo sladkorja, ampak umetna sladila.
V časopisu sem prebrala članek o teh aditivih, ki naj bi bili izredno nezdravi in nevarni (E 952, E 954, E 950, E 951).
Prosim vas za strokovno mnenje in se Vam najlepše zahvaljujem.

S spoštovanjem
Andreja


 

 Spoštovana gospa,

Hvala za Vaše zaupanje. Verjamem, da Vam je branje pisma enega od bralcev časopisa, ki piše o aditivih (kemičnih dodatkih) v hrani, pognalo strah v kosti.

Dandanašnji resnično s hrano pojemo zelo veliko število snovi, ki jih včasih niso poznali. Zakaj? Ker so hrano pridelovali sami, pridelke pa so jedli le takrat, ko je bila njihova sezona rasti v naravi. Sedaj na vse kriplje gnojimo z umetnimi gnojili, sadje in zelenjavo zorimo v nenavadnih okoliščinah in si tako omogočimo, da npr. jagode jemo decembra...Prav tako je z drugimi živili ki naravno ne morejo ostati sveža dlje kot nekaj dni, a jim z aditivi umetno podaljšamo »svežino« kar za nekaj mesecev. Le kam vse to pelje? Morda k temu, da bodo današnje generacije kljub skokovitemu napredku medicine umirale bistveno bolj zgodaj kot naše babice in dedki.

Pa ne bodimo tako zelo črnogledi. Umetna sladila so zares – »umetna«, saj so kemični proizvod. Tudi zdravila so nekaj podobnega – določena kemična snov, ki ima v mali količini zdravilen učinek, v prevelikem odmerku pa je strupena. Vsak od nas je že bral navodila za uporabo zdravil, ki vsebuje tudi podatke o ponavadi zelo zastrašujočih stranskih učinkih. Vemo, da pri zdravilih, ki jih jemljemo z mero, koristni učinki prevladajo pred škodljivimi.

Priznam da primerjava med sladilom in zdravilom ni povsem pravična. Sladilo namreč koristno deluje le posredno - ne vpleta se v presnovo sladkorjev in ne prispeva dodatnih kalorij ter tako omogoča da nekdo vzdržuje primerno telesno tezo in nima težav z urejanjem sladkorne bolezni spričo dodatnega vnosa kalorij.


Kako naj Vam torej odgovorim, draga bralka: vsi stranski učinki,ki jih je bralec navedel verjetno držijo, a kako so bili ti učinki dokazani in izmerjeni? Koliko je nekdo zaužil teh snovi, preden so se pojavile omenjene težave ?

Menim, da je vsa modrost v zmernosti. Če verjetno dnevno v jutranji kavi zaužijete 1 tabletko umetnega sladila, bo kava sladka, izognili se boste žlici sladkorja obenem pa bo ta količina sladila tako mala, da Vam verjetno ne bo škodila. Vsekakor pa ne gre pretiravati.

Skušajte uživati v naravni aromi jedi in pijač. Tudi sama sem mislila da se ne bom nikdar naučila piti grenkega pravega čaja – pa je do tega prišlo tako naravno, da bi sedajle nikakor ne mogla piti sladkega – ne s sladilom ne s sladkorjem!

Srečno.

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel