Clinic hours

Monday13:00 - 19:30
Tuesday13:00 - 19:30
Wednesday07:00 - 12:00 
 12:30 - 16:00
Thursday07:00 - 12:00
 12:30 - 16:00
Friday10:00 - 14:00For appointments, please call
+386 (0)1 4254378.
 
Home arrow Q&A, articles arrow Q&A arrow When to start with injections?
When to start with injections?

Sorry, translation still in progress!

 Spoštovani gospod,

najlepša hvala za Vaše vprašanje in tudi za to, da ste svoje stanje zelo natančno opisali. Tako se veliko lažje vživim v Vaš problem in si natančneje zamišljam, kako Vam je in kako se počutite.

Res ste imeli smolo z avtomobilsko nesrečo in nato še s kapjo, vendar vidim, da ste zelo pogumen človek in se s težavami uspešno spoprijemate.

Vzorno skrbite zase: imate primerno telesno težo, urejen krvni tlak, tudi meritve glukoze v krvi izgledajo primerne, razen morda, da vam glukoza po jedi skoči tja do 13.0 mmol/L – priporočljivo bi namreč bilo, da se po jedi glukoza giblje tja do največ 10.0 mmol/l ali po nekih merilih celo le do 7.5 mmol/L. Prav zato verjetno z Vašim diabetologom razmišljata o uvedbi insulina. Morda Vam je kdaj tudi zaupal vrednost Vašega hemoglobina A1c (HbA1c), ki pokaže kako je Vaša sladkorna bolezen v povprečju urejena v zadnjih 2 mesecih. Ta vrednost naj bi se čimbolj približala normali, to je v večini laboratorijev največ 6.1 %. Če se ta vrednost giblje okoli 7%, že razmišljamo o uvedbi insulina, če je izčrpana terapija s tabletami ob dieti in telesni aktivnosti. Res je, da je v praksi uvedba insulin ponavadi zelo pozna, šele ko se HbA1c povzpne tja do 8% ali celo na 10%.

Diaprel MR, ki ga prejemate spada med zdravila iz skupine sulfanilureje, ki na celice v trebušni slinavki delujejo tako, da spodbujajo izločanje insulina. To je seveda dobro, obenem pa se s tem izčrpujejo rezerve lastnega insulina. Zato se v zadnjem času v terapiji sladkorne bolezni nagibamo  k zdravilom, ki pomagajo ohranjati lastno zalogo insulina tako, da izboljšujejo telesno občutljivost na insulin ali pa se kar odločimo za uvedbo insulina. Telesna občutljivost na insulin je ponavadi slaba pri debelih ljudeh. Vi imate indeks telesne mase (ITM) 24, kar je normalno (do 25 normalno, med 25 in 30 čezmerna teza, nad 30 debelost). Tako si od uvedbe npr. metformina, ki je eno takih zdravil, verjetno ne moremo preveč obetati.

Osebno bi Vam svetovala insulin. Razumem pa, da morda potrebujete se malo časa za premislek. Lahko bi se povečali odmerek Diaprela MR – sedaj namreč prejemate minimalni odmerek ene tablete, lahko pa bi prejemali do 4 tablete dnevno.

Spet pa po drugi strani pišete, da se Vam upira jemati toliko tablet in priznam, da Vas še kako razumem. Če bi uvedli insulin, na primer mešanico zelo hitro delujočega insulina in srednjedolgodelujočega insulina pri večerji, potem bi bila verjetno Vaša sladkorna bolezen dobro urejena, obenem pa bi odpadle vse tablete, ki jih prejemate za sladkorno bolezen. Seveda bi bilo potrebno opazovati, kako Vase telo reagira na insulin, morda bi bilo potrebno prejemati dve injekciji dnevno. Težko je predvideti vnaprej, vendar imam utemeljeno upanje, da bi Vi shajali že z zmernim odmerkom insulina, saj niste debeli. Obenem bi ohranili  še neko zalogo lastnega insulina in bi bilo vodenje sladkorne bolezni enostavnejše. Kakšna insulinska terapija je za Vas najboljša lahko ugotovite le skupaj z diabetologom. 

Ne bojte se uvedbe insulina. Ljudje skoraj brez izjeme povedo, kako zelo se jim izboljša počutje in kako ponovno pridobijo svoj mladostni polet za katerega so že pozabili, kakšen je bil. Dobro urejena sladkorna bolezen ob insulinu Vas bo zaščitila pred poznimi zapleti sladkorne bolezni, tako da bo starost lepša. Verjetno pomislite tudi na hipoglikemije – te seveda neizogibno spremljajo insulinsko terapijo, vendar so obvladljive – posebno pa pri Vas, ki znate prisluhniti svojemu telesu in zanj dobro skrbite.

Pomagamo vam lahko tudi v ambulanti jazindiabetes. Želim Vam vso srečo.

 
© 2023 Karin Kanc Hanzel