Clinic hours

Monday13:00 - 19:30
Tuesday13:00 - 19:30
Wednesday07:00 - 12:00 
 12:30 - 16:00
Thursday07:00 - 12:00
 12:30 - 16:00
Friday10:00 - 14:00For appointments, please call
+386 (0)1 4254378.
 
Home arrow Q&A, articles arrow Q&A arrow What is HbA1c?
What is HbA1c?

Sorry, translation still in progress!

 Lepo da ste se oglasili. Zanima Vas vse o hemoglobinu pri sladkorni bolezni.

Pa poglejva, kako je s to rečjo. Najprej se ustaviva pri imenu: HbA1c (preberemo ”hemoglobin a ena ce”). Hemoglobin (Hb) je beljakovina v rdečih krvničkah – eritrocitih in prenaša kisik od pljuč do vseh delov telesa. To je glavna naloga hemoglobina.

Pri vsakem človeku, če ima sladkorno bolezen ali ne, obenem hemoglobin (nehote) nase ”privzema” tudi glukozo. Lahko si predstavljate, da glukoza bolj ali manj prekrije hemoglobin, kolikor je pač glukoze v krvi na razpolago.

Rdeče krvničke v kostnem mozgu dnevno nastajajo v milijonskih količinah in po 2-3 mesecih tudi odmrejo. Tako je v nekem trenutku v krvi nekakšna mešanica novih in starih krvničk, torej krvničk z ”novim” hemoglobinom, ki ga glukoza ”prekriva” šele kratek čas in tistih krvničk, kjer glukoza ”prekriva” njihov hemoglobin že 2-3 mesece. Višja kot je glukoza v krvi, bolj bo hemoglobin obložen. Proces poteka le v smeri ”nalaganja novih plasti” – hemoglobin ene in iste krvničke nobene plasti glukoze ne opusti – enkrat naloženo, nikdar odloženo. Vrednost meritve HbA1c nam daje nek povpreček, koliko so nove in stare krvničke obložene z glukozo, je pravzaprav nek ”procent obloženosti ali prekritosti”. Znamo izmeriti obloženost/prekritost  delčka hemoglobina, ki se imenuje A1c, zato tako ime. Zavedati se moramo, da je ”prekrivanje z glukozo” počasen proces. Nagli skoki ali padci glukoze se ne bodo izrazili, važno je, kakšna je glukoza v povprečju preko dneva in noči. Če je na primer urejenost sladkorne bolezni slaba kak teden ali dva, temu pa sledi dobra urejenost, je prav mogoče, da bo meritev HbA1c pokazala višjo vrednost, ker enostavno tedaj ”živeče” krvničke, ki so si zapisale visoke glukoze v krvi, še niso odmrle. Morda si lahko mislite, da tale HbA1c ni pravičen – delno je res tako, vendar pa je vsem nam v veliko pomoč in nepogrešljiv kazalec ali je potrebno izboljšati urejenost sladkorne bolezni ali ne.

V velikih študijah so pri ljudeh s sladkorno boleznijo  preučevali odnos med vrednostjo HbA1c in pojavljanjem zapletov sladkorne bolezni ter ugotovili, da je  najbolje, če je HbA1c čim bliže normalni vrednosti 6.1%. Sladkorna bolezen je po današnjih merilih zelo dobro urejena, če je HbA1c enak ali pod 6.5% oz. po ameriških merilih pod 7%. Po eni od študij so ugotovili, da znižanje HbA1c za 1% z 8% na 7% zniža pozne srčno-žilne zaplete za 14 odstotkov, zaplete na očeh za 37 odstotkov in smrtnost zaradi sladkorne bolezni za 21 odstotkov.

Če je vrednost HbA1c višja, vemo, da je potrebno ukrepati – morda uvesti zdravila, spremeniti odmerek zdravil, insulina, natančneje preučiti, kaj se pri človeku dogaja...
Pomembno pa se je vedno spomniti, da se HbA1c spreminja počasi in meritev ni potrebno ponavljati prej, kot po 3 mesecih – šele takrat se bo namreč odrazila boljša urejenost sladkorne bolezni in vedeli bomo, da smo na pravi poti.

Svetovala bi vam druga zdravila (ne vem, če jih sploh že imate) ali insulin. Tako bi se  skupaj podali na vznemirljivo pot postopnega izboljševanja urejenosti Vaše sladkorne bolezni.
Pri vsem tem se zavedajte, da ste na tej poti najpomembnejši prav Vi sami – odločitev za zdravje je Vaša, zdravniki, sestre pa svetujemo, bodrimo in ”navijamo” za Vas.

Verjemite, smo zelo vztrajni – bodite še Vi in zmagajte.

V ambulanti jazindiabetes vam lahko pomagamo – tudi ta odličitev je Vaša.

 
© 2023 Karin Kanc Hanzel