Urnik ordinacije

pon.  13:00  -  19:30
 tor.  13:00  -  19:30
 sre.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 čet.  07:00  -  12:00
   12:30  -  16:00
 pet.  10:00  -  14:00
Kličite 01 4254378 !
 

Preventivni pregledi

Nudimo možnost preventivnih pregledov.

Za samoplačniški preventivni pregled se je potrebno predhodno naročiti. 

Domov arrow Preberite arrow Odgovori na vprašanja arrow Sladkorna bolezen in ko krvni tlak niha
Sladkorna bolezen in ko krvni tlak niha

 Star sem 81 let. S sladkorno boleznijo sem na inzulinu kakih 5 let. Bral sem v glasilu Sladkorna bolezen, kako je slabo, če nimaš urejenega krvnega pritiska. Jaz imam že dalj časa neurejeni pritisk, saj mi skače gornji od 97 do 201, spodnji pa od 44 do 74 in to se dogodi ta menjava tudi v dobri uri. Kadar mi se zniža gornji izpod 120 se mi začne megliti pred očmi, tako, da se moram za nekaj časa uleči. Sem tudi srčni bolnik 2 krat so mi že širili žile enkrat pri srcu, drugič v levi nogi. Treba bi bilo tudi na desni nogi narediti kaj pa se niso odločili, ker je rizično, da bi bilo še slabše.Ko bom imel še bolj mrzlo nogo moram takoj priti v Klinični center, kaj bodo naredili ne vem.
Zato vas lepo prosim za odgovor, kako bi se rešil neurejenega pritiska, saj ne pijem in ne kadim.
Za vaš odgovor se že vnaprej zahvaljujem.
Ivan K., Zagorje ob Savi


 

 Zelo me veseli, spoštovani g. Ivan, da ste se oglasili. Najprej čestitam, da ne pijete in ne kadite. Marsikomu ste lahko za vzor! Glede na to pa, kar ste napisali o sebi in o svoji bolezni, lahko le potrdim, da je pri Vas nujno, da imate nizek krvni tlak. Ob visokem krvnem tlaku namreč srce potrebuje še več kisika in energije, kot običajno. V Vašem primeru je prekrvitev srca že bila okrnjena. Po širitvenih posegih na srčnih arterijah je prekrvitev Vašega srca gotovo boljša, vendar verjetno ni povsem taka, kot pri zdravem srcu. Zato je zelo na mestu, da srce »čimmanj obremenjujete« z visokim krvnim tlakom ter ga na ta način ohranjate dejavnega brez napadov stiskanja za prsnico (t.i. angine pectoris), kar verjatno še kako poznate iz časov pred širitvenimi posegi na srcu. Tedaj ste verjetno pogosto uporabljali nitroglicerinsko pršilo ali tabletko za pod jezik, oz. ste si v predel srca na vsakih 12 ur
(podnevi ali ponoči) nalepili nitroglicerinski obliž. Seveda pa krvni tlak ne sme preveč pasti in vrednosti tlaka, ki jih navajate (97/44 mmHg) so resnično prenizke. Tudi te niso dobre za Vaše srce. Najbolje bi bilo, da bi se Vaš tlak gibal med 120/75 do 130/85 mmHg. Nihanje krvnega tlaka (predvsem pogoste nizke vrednosti) je sicer lahko povezano tudi z dolgotrajno sladkorno boleznijo, ko se razvije t.i. diabetična avtonomna nevropatija, vendar pa bi v Vašem primeru predvsem svetovala, da se osredotočite na zdravila. O njihovem odmerku in o  razporeditvi zdravil preko dneva se posvetujete s svojim zdravnikom. Zdravniku bo zelo pomagalo, če si boste natanko zabeležili vse meritve svojega tlaka in mu jih ob pregledu pokazali. Rutinsko opravite vsaj 3 meritve dnevno, ob približno enakih urah dneva in si vrednosti zabeležite. Ob vsakem slabem počutju, si prav tako izmerite krvni tlak in ga zapišite ter opišite okoliščine, v katerih ste se znašli. Svetovala bi še, da si izmerite še glukozo v krvi, saj lahko slabo počutje pripišemo tudi hipoglikemiji ali pa izjemno visoki glukozi v krvi. Dobro urejena sladkorna bolezen bo pripomogla k boljšemu počutju in obvladovanju težav na srcu in v nogah.

Omenjate še, da so vam tudi na levi nogi že širili žilo. Leva noga sedaj verjetno pri hoji ne boli več. Problematična je desna noga. Zamašitve na žilah nog so pri ljudeh s sladkorno boleznijo pogostejše, k čemur pa pripomorejo še povišan krvni tlak, povišane maščobe v krvi in kajenje (slednje seveda ne pri Vas). Kako je kaj z vrednostjo Vašega holesterola? Če je le-ta nad 4.5 mmol/l, bi poleg hrane, revne z maščobami, morali nujno uživati še zdravilo za zniževanje holesterola. Če ga še nimate oz. če ne veste, koliko znaša Vaš holesterol, prosim predlagajte Vašemu zdravniku, da bi opravili kontrolo.
Pri ljudeh s sladkorno boleznijo so velikokrat lahko prizadete manjše golenske arterije, ki jih je zelo težko širiti. Zdravnik Vam je verjetno svetoval, da čim več hodite, saj s tem okrepite druge, manjše žile, ki bi lahko prevzele vlogo tiste, ki je zamašena. Hoditi je priporočljivo tako, da se ustavite še preden Vas zaboli v mečih. Na primer: če brez bolečine zmorete 200m, nato pa vas zaboli v mečih, se ustavite pri npr. 150 m, nekaj minut počivajte in nato na enak način nadaljujte pot. Za Vaše žile je dobro, če hodite vsaj 30 minut dnevno – pri tem seveda mislim na 30 minut »čiste hoje«, prekinitve pa odštejte.
Če širitev žil na nogah ni možna, se odločijo za premostitveno operacijo, kjer s pomočjo Vaše vene povežejo dve arteriji na nogi in tako omogočijo prekrvitev prizadetega predela. Tak poseg se za reševanje uda kar pogosto uporablja, vendar pa obstaja nevarnost, da se na novo speljana žila kaj hitro zamaši. Svetovala bi Vam, da redno hodite k specialistu za žilne bolezni. Če pa bi Vas prizadeta noga pričela boleti že v mirovanju ali bi se na njej pojavila rana, ki se ne bi celila, se morate pod nujno oglasiti v t.i. urgentni angiolški ambulani, kjer bodo ustrezno ukrepali.
Spoštovani g. Ivan, nanizala sem Vam kar nekaj nasvetov, ki Vam bodo upam koristili. Pogumno naprej in srečno!

 
© 2024 Karin Kanc Hanzel